Teknomagi

Næsten alle danske udstillinger rummer i dag en eller anden form for digital teknologi. Det har ført mig til nogle tanker om, hvorledes man bedst bruger de mange nye muligheder, teknologien giver os.

På Handels- og Søfartsmuseets digitale logbog kan man læse om den, efter min mening, fornemmeste måde at integrere teknologien i udstillinger, nemlig som teknomagi:

http://fyrskibet.dk/teknomagi/

Hvad mener du?

2 comments to “Teknomagi”
  1. Jeg synes for det første, at begrebet er vidunderligt. Endelig et ord, som forener det teknologiske – der vel normalt opfattes som noget lidt klinisk og faktuelt, med det fantasifulde og sanselige. Har du planket udtrykket? I så fald er det godt planket – og hvis ikke er det supergodt fundet på.

    Det, som jeg synes er formidlingsmæssigt interessant er, at teknomagien kommunikerer på en anden måde end tekster m.m. og inddrager det emotionelle og oplevelsesorienterede. Det formidler (måske?) også en del af den fascination, man kan have som forsker/fagperson/kulturarvsinteresseret og åbner desuden til en forståelsesdimension, der også rummer brugerens eget medspil og tolkning. Og som sagt, ordet er fedt!

    Jeg vil være teknotroldkvinde, når jeg bliver stor 😉

  2. Fedt 🙂

    Udtrykket er af egen avl, inspireret af min fortid som rollespiller og ivrig sci-fi og cyberpunklæser.

    Du rammer efter min mening hovedet lige på sømmet når du siger at teknomagi kan bruges til at formidle den fascination vi selv føler ved stoffet. Jeg diskuterede fornylig med et par historikervenner hvordan det kan være at vi næsten altid taler om fag og arbejde sammen (ok, vi er nørder!) indenfor historie, museer o.l. Det er nemlig ikke mit indtryk at folk i andre fagfelter gør det i samme grad. Denne glæde og interesse for vores område vil vi jo så gerne dele med andre, og der kræves nok en del trylleri for at folk ser igennem det støv de antager ligger tungt på vores skuldre.

    Her på det sidste har jeg tænkt over hvor fedt det kunne være at lave en udstilling helt uden tekst, men blot med masser af teknomagi, billeder, genstande, lyde, stemninger etc. Det ville være næsten uendeligt svært i forhold til at skrive plancher, men jeg har set det virke i mindre målestok. Det bedste eksempel er nok Søfartsmuseet i Rotterdam, hvor havnen og søfartens historie formidles med 20 minutters billeder, lyd og modeller på yderst effektiv vis. Det håber jeg snart at vende tilbage til på Fyrskibet…

Skriv et svar