• Arkivering af Web – hjemmesider, sociale netværk, blogs

  by  • 9. december 2013 • Ikke kategoriseret, Web & digitalisering • 4 Comments

  Skitse af svampebob Firkant og Co. fra et kunstnerkollektiv vi besøgte på pre-conference tour

  Skitse af svampebob Firkant og Co. fra et kunstnerkollektiv vi besøgte på pre-conference tour

  Et pip og nogle idéer fra den anden ende af verden. Vi er to medarbejdere fra Nationalmuseet, der er taget til Museums and The Web Asia 2013 for at holde oplæg om krisehåndtering i digitale medier. Men det er først på torsdag, så i dag har vi været til workshop om arkivering af sider på nettet. Både ens egne og andres.

  Workshoppen blev holdt af Lori Donovan fra Internet Archive. De har et værktøj, der hedder Archive-It, der er baseret på open-source softwaren Heritrix. Det kan arkivere ens hjemmeside med links, embeds mm, så man kan klikke rundt i det som var man på den samme side på den dato, hvor den blev arkiveret. Ret smart, egentlig.

  Workshoppen satte spørgsmål i gang om hvor tankevækkende det er, at vi arkiverer utrolig mange ting på museet, men ikke vores online tilstedeværelse og dialog med brugerne. Vi tager flygtige screenshots når noget interessant opstår og laver statistik, men det er alt.

  Så vi vil gerne i gang med at arkivere. Vores hjemmeside er ikke så kompliceret, der ejer vi for det meste alt indholdet og har overblik over hvornår den ændrer sig.

  Men vi vil også arkivere hjemmesider når vi for eksempel har en krise som også andre skriver om – det kan være håndtering af stormen Bodil, branden på Frihedsmuseet eller andre emner, vi kan ønske at samle det der bliver skrevet om. Så vil vi måske gerne gemme andre menneskers blogindlæg og avisernes skriverier.

  Men hvad med vores tilstedeværelse i sociale medier? Kan det forsvares at vi gemmer tråde med dialoger fra Facebook? Hvem ejer egentlig de samtaler? Facebook? Os, fordi de foregår på ‘vores’ Facebookside? Eller ejer brugerne deres egne kommentarer? Kan vi tillade os at arkivere det uden deres samtykke?

  Og sidst men ikke mindst: Hvem skal lige presse ind mellem de mange andre opgaver at få arkiveret vores hjemmeside, Facebookside, Twitter, Foursquare, Flickr, Flickr Commons, Youtube, Instagram mm?

  Et er sikkert: Vi skal i gang med det.

  Har I gjort jer lignende tanker? Bliver jeres online tilstedeværelser arkiveret?

  About

  Jeg er en digital kulturnørd, der er ansvarlig for Nationalmuseets tilstedeværelse på sociale medier.

  4 Responses to Arkivering af Web – hjemmesider, sociale netværk, blogs

  1. Sabine Schostag
   10. december 2013 at 08:57

   Alt det i beskriver her i artiklen har vi faktisk gjort i Netarkivet siden 2005. Netarkivet er et samarbejde mellem Det Kongelige Bibliotek og Statsbiblioteket.
   Det er faktisk en del af pligtafleveringsloven, at den danske del af internettet skal gemmes for eftertiden.
   I kan læse mere om Netarkivet her: http://netarkivet.dk/om-netarkivet/
   Vh. Sabine Schostag

   • Linea Hansen
    10. december 2013 at 09:47

    Hvor smart! Og fantastisk. Gemmer I også museernes tilstedeværelser på sociale medier? (Og vil du dele nogle tanker omkring at gemme private folks dialoger med os?) Og har vi adgang til det, sådan som man fx har med Waybackmachine?

    • Sabine Schostag
     11. december 2013 at 15:54

     Ja, nu bliver det lidt indviklet. Vi gør os umage for at høste indhold fra de sociale medier (Facebook og Twitter), men det er tidskrævende og kompliceret, især Facebook og teknologien, der bruges til at skrive indlæg og kommentarer. Heritrix er gammel og kan ikke rigtigt følge med udviklingen
     I virkeligheden er indsamling af de sociale medier en længere historie, som der ikke rigtigt er plads til i kommentarboksen her.
     Jeg indrømmer, at vi indtil nu ikke har gjort noget særligt ud af museernes Facebook profiler, men giv mig nogle links, så kan jeg tjekke og sørge for, at de kommer med i fremtiden.
     En helt anden sag er adgangen til det indsamlede materiale. Vi må godt indsamle private menneskers kommentarer på jeres websites og FB-profiler, men Datatilsynets regler for beskyttelse af personlige data begrænser adgangen. Vi har en Wayback machine til Netarkivet, men indtil nu må vi kun give adgang til dokumenteret forskning på højt niveau, dvs ph.d og derovre. Vi arbejder på at kunne åbne til en bredere skare, i første omgang kandidatstuderende – og der er lang vej til Herr og Fru Jensen også kan få adgang.
     skulle du komme til Aarhus engang, Så må du gerne lægge din vej forbi Statsbiblioteket, hvis du vil høre lidt mere detaljeret om Netarkivet.

     • Linea Hansen
      8. januar 2014 at 13:08

      Hej Sabine. Fedt med dine input. Det er lidt kompliceret, hvis vi ikke engang selv kan få det at se igen (med mindre vi lige snupper en ph.d). Men det er dejligt at det bliver gemt og så får vi forhåbentlig en dag adgang til det alle sammen. Archive-It kan godt gemme de mest almindelige sociale medier (inkl. kommentarer) sagde Lori. Vi prøvede også selv. Det gik fint.
      Det ville være fedt at arkivere vores dialog på Facebook fx, men vi har 7 forskellige sider. Og dertil kommer vores Pinterest, Flickr, Twitter og Instagram (med en dialog, der er ligeså vigtigt). Så jeg tænker at der måske skal gøres noget samlet, hvis vi skal begynde at arkivere dem.
      Men tusind tak for invitationen! TAK! Jeg kommer forbi når jeg på et tidspunkt er i Århus.

  Skriv et svar