Det ganske lille museum – en case

Jeg ved ikke om der er interesse for at læse lidt om den web løsning jeg har implementeret på skolemuseet, som et eksempel på mulighederne for et lille museum. ( Vi er pt. 3 faglige medarbejdere, en forvalter og en rengøringshjælp + 2 projekttilknyttede medarbejdere. Herudover en gruppe af frivillige medarbejder på ca. 24)

Here goes:
Skolemuseets ‘webopsætning’ er et eksempel på en løsning der er blevet til på trods af ikke-eksisterende ressourcer. Vores løsning hviler stærkt på Open-source software (hermed mener jeg gratis software tilgængelig under GNU-licens) og personligt engagement og kræver derfor en del tid, lyst og en vis grad af nørdethed.

Vores host hedder Danhost (se specifikationer for vores løsning her: http://danhost.dk/webfarm_hotel.php) og koster os i omegnen af 2000 kr. om året. Det er tilfredstillende, kører godt og stabilt! Der hvor det nok halter en smule er support-siden – hvis du har problemer skal de nok hjælpe, men det tager bare lidt tid!

Jeg har implementeret open-source CMS’et Joomla (www.joomla.org) og designet en skabelon. Det fungerer godt for os og er betydelig mere brugervenligt end andre løsninger jeg har erfaringer med (f. eks. Typo3) Joomla er et meget aktivt system med mange brugere og konstant gang udviklingen. Der er utrolig mange muligheder med ekstra addons og moduler, som er open-source. Jeg har kendskab til ét andet museum, hvor de kører Joomla (http://www.svendborgmuseum.dk/ og nu http://www.oehavsmuseerne.dk/) Men jeg ved ikke hvor mange der faktisk benytter sig af joomla i museumssammenhæng.

På skolemuseet holder vi desuden styr på rundvisninger, møder mm. ved hjælp af en enkel og genial lille open-source applikation WebCalendar(http://www.k5n.us/webcalendar.php)

I bedste Web 2.0 ånd har jeg senest tilføjet ‘Google Applikationer til dit domæne’ (http://www.google.com/a/) som nu håndterer vores mail via gmail (dvs. udelukkende online) – desuden følger en række andre muligheder som f. eks. opsætning af tilpasset startside (personlig google startside), kalender, interne sider hostede af Google m.m.

Vores host tilbyder en række forskellige statistik løsninger(bl. a. smarterstats og gratisløsningen webalizer). Men jeg anvender pt. Google Analytics, som tilbyder en lang række muligheder – både for den almindelige bruger og den avancerede! Jeg er kun begyndt at anvende de avancerede muligheder. Vi har gennemsnitligt ca. 30 unikke besøgende om dagen – ikke rasende mange – men det giver muligheder for at begynde at bruge analyserne mere aktivt. Det vil vise sig. Jeg er ikke en haj til den slags! ( Derfor er Charlottes idé om et oplæg med fokus på statistik glimrende)

Det var vistnok det – for nu… – Og godt nytår!

One comment to “Det ganske lille museum – en case”
 1. Sydvestsjællands Museum søger undervisere / lærere

  I forbindelse med oprettelse af en ny undervisnings- og formidlingsenhed på Sydvestsjællands Museum og i et samarbejde mellem Sorø og Slagelse Kommuner samt Skoletjenesten, opslås 2 fuldtidsstillinger samt 2 kombinationsstillinger til besættelse pr. 1. oktober 2008.

  Endvidere søges en undervisnings og udviklingsansvarlig for den nye enhed.

  De fulde stillingsopslag kan ses på: http://www.vestmuseum.dk

  Ansøgningsfrist 15. august, kl. 12

  Med venlig hilsen

  Rune Lundberg
  Museumsinspektør
  Sydvestsjællands Museum

Skriv et svar