Formidlingsnettet bliver læst – også af spamrobotter

Formidlingsnettet bliver flittigt læst. Desværre også af spamrobotter, hvilket har givet min mailbox mere end 50 ekstra mails om dagen – og antallet er stigende. Siden med vores e-mail adresser er blevet høstet af en lang række spammere.

Det er et generelt problem med e-mail adresser, som vi på vores egne websider i øvrigt også skal løse.

Der er flere løsninger. Den ene er at gemme adresselisten bag et simpelt kodeord skrevet i en grafisk fil. Det er nok den simpleste.

Man kan også præsentere e-mail adressen i en form, som robotter ikke kan genkende som e-mail. F.eks. at lade @ være en grafisk fil. Man kan også skrive hele adressen i en særlig kode – se http://istpub.berkeley.edu:4201/bcc/Winter2003/feat.spamharvest.html

Men kan vores CMS program håndtere en af løsningerne?

5 comments to “Formidlingsnettet bliver læst – også af spamrobotter”
  1. Hej Jørgen!

    Du har helt ret. Vore e-mail adresser skulle faktisk gerne være spambeskyttede fra CMS’ets (WordPress) side allerede – læs mere her. Jeg har gennemgået sitet og der burde ikke være nogen tilgængelig side med angivelse af brugernes e-mail adresser. Såfremt en forfatter til et indlæg selv skriver sin eller andres e-mail-adresse i indlægget kan det umiddelbart være svært at gøre noget fra administrator side. Men der findes som du nævner en lang række muligheder – i den lavtekniske afdeling kan man f. eks. skrive sin adresse som navn(at)domæne(dot)dk. Men robotterne bliver mere sofistikerede hele tiden. Reelt set burde det ikke være nødvendigt at have e-mail adresser tilgængeligt på sitet – det er bl.a. derfor sitet benytter en kontaktformular.

    For en ekstra sikkerheds skyld har jeg nu implementeret et anti-spam plugin der gerne skulle gøre det en hel del sværere for robotterne at høste e-mail-adresser fra både indlæg og sider – også når en forfatter vælger at anføre sin egen eller andres adresse! Dog bør det bemærkes at det endnu ikke er lykkedes mig at finde ud af hvordan jeg udvider funktionaliteten til også at dække kommentar-feltet (det er den felttype jeg skriver i her).

    Update: Jeg har nu skiftet til et andet plugin der også scanner kommentarfeltet for e-mail-adresser. Det er ikke helt så ‘lækkert’ som det første i administrationshenseende, men det virker! Begge plugins bruger i øvrigt javascript til at omkode adresserne og gøre dem utilgængelige for robotter.

    Update – igen: Jeg har har nu skiftet tilbage til det førstnævnte plugin – Cryptx. Jeg skrev en kommentar på pluginforfatterens hjemmeside, og han var efterfølgende så hjælpsom at implementere funktionaliteten jeg efterspurgte. Jeg oversatte plugin’et til dansk og kom med nogle små rettelser hist og her. I vireligheden kan det ses som et skoleeksempel på det ‘community’ og den ‘ånd’ der vokser op omkring WordPress – og Open Source systemer i det hele taget!

    Hvis du er interesseret i at se hvilke plugins formidlingsnettet i øvrigt har kørende under motorhjelmen kan du finde en autogenereret liste her: http://www.formidlingsnet.dk/arkiv/installerede-plugins

    Hvis du eller andre i øvrigt har input i forhold til udvikling af sitet modtager jeg dem gerne her eller på en af følgende e-mail-adresser: rc@skolemuseum.dk eller runemester@gmail.com!

  2. Kære Rune

    Tak for indsatsen. Den side som robotterne – også Googles (søg på din e-mail adresse og du vil finde den) – er nu væk http://www.formidlingsnet.dk/om/brugere

    Om statistikken. Selvom jeg selv praler højlydt af besøgstal på ‘mine’ websider, er jeg i seriøse sammenhænge lidt mere afdæmpet. Min holdning til besøgstal, da jeg for efterhånden mange år siden var i en web-master klub blandt rimelig hard core folk (det var dengang, at det var et must at skulle kunne maskinkode eller i det mindste assembler.
    Det var webmasteren fra Forsvarets hjemmeside. Han sagde, at han kun ønskede 20 besøgende, men at det skulle være de rigtige: Redaktøren på Berlingske Tidende med ansvar for forsvarsstoffet, Socialdemokratiets forsvarsordfører osv. Webmasteren kontrollerede faktisk via de besøgendes IP-numre, om de 20 ønskede nu også havde været på besøg; hvis ikke blev de kontaktet på anden måde.
    Derfor viser besøgsstatistikken for Formidlingsnettet, at der er en del besøgende, som ikke er så væsentlige. De amerikanske er nok faret vildt. Dem fra søgemaskinerne er højst sandsynligt nogle personer uden tilknytning til museumsverdenen; det er OK, at de er med på en lytter, men de hører ikke til den primære besøgsgruppe. De direkte er sikkert museumsfolk, og der er da et rimeligt antal besøgende, men måske ikke alle bruger siden. Regelmæssigt kunne der blive tjekket, hvilke museer, der ikke er brugere og som derfor burde få invitation.
    Undskyld Rune. Det er fuldtidsarbejde at vedligeholde et websted 😉

Skriv et svar