Formidlingsnettet – dit nye mødelokale

Netværk!Det har længe været ønsket at samle landets mange museumsformidlere mere end blot den ene eller de to gange om året, hvor der indkaldes til større samlinger af ODM såsom det årlige Formidlingsmøde (tidligere Fuglsø, nu Nyborg) og seneste efterårsmøde, som foregik i Odense. Dels savnedes der også en mere dynamisk og ubrudt dialog formidlerne imellem, dels er det til tider vanskeligt at nå til de mange møder man egentlig gerne ville og som oftest har så svært ved at få presset ind i sin arbejdsplan. Derfor denne, ganske traditionelle, og dog for mange et stadig nymodens fænomen – en blog!

Formidlingsnettet er mødested, skueplads, reklamespalte for dine ord og tanker, eller sagt mere formelt og som skrevet står øverst, et forum for diskussion, erfaringsdeling, udveksling og udvikling omkring formidling i museumsverdenen.

Vi har inddelt siden i kategorierne: Børn og unge, Presse og markedsføring, Udstilling og oplevelse og Web og digitalisering. Disse kategorier er baseret på de indsatsområder som ODM´s bestyrelse i samarbejde med Uddannelsesafdelingen har formuleret og som senest blev nævnt i en artikel af afgående formand Lene Floris i Danske Museer årg. 21, nr. 1, marts 2008. Foruden de 4 hovedkategorier har vi lavet en kategori kaldet “Formidlingsseminar”, i et forsøg på at forlænge de personlige møder og styrke de netværk, som Formidlingsseminaret ofte fører med sig. Samtidig er det også en åben mulighed for at komme med forslag til næste års Formidlingsseminar, eller for den sags skyld ideer til kurser o.lign. i ODM regi.

Inddelingen i forskellige kategorier er mest af alt en emneinddeling, men skal desuden forstås således, at man ikke behøver vælge hverken fra eller til, man må meget gerne “shoppe rundt” i de forskellige kategorier. De fleste, der arbejder med formidling er klar over, at virkeligheden på museerne sjældent er sådan, at man blot beskæftiger sig med et af ovennævnte områder og selvom man gjorde, er det både sjovt og lærerigt at følge med i, hvad der sker på andre fronter.

En velkørende blog: digitalemuseer.blogspot.com, der blev opstartet for et års tid siden af blandt andre Rune Clausen, Skolemuseet og Charlotte H. Jensen, Nationalmuseet, er nu blevet slået sammen med Formidlingsnet.dk og alle tidligere indlæg på denne blog ført over under kategorien Web og digitalisering. Digitalemuseer har på blot et år etableret sig så godt, at brugerne af siden indimellem hopper ud af cyberspace og tager på ekskursioner, holder faglige møder og får inspiration af hinanden til de projekter, de er i gang med. Det er sådan håbet og ønsket er for Formidlingsnet.dk. At det vil blive taget imod som det ekstramuseuale rum, det nu engang er, og kan være til inspiration for brugerne og åbne op for langt flere muligheder for at mødes både inden- og udenfor Internettet.

Det eneste der nu er brug for, er initiativ, spørgsmål eller problemstillinger og frem for alt lysten til at mødes på tværs af landet og faggrænserne i nærværende blog.

Skriv et svar