Hej!
Hermed mit første indlæg på formidlingsnet. Jeg skal til at lave en web-udstilling på vores hjemmeside: www.immigrantmuseet.dk Men jeg kunne godt bruge noget inspiration til hvordan jeg kunne lave udstillingen. Jeg vil bl.a. gerne brue flash, lyd og ligge et par film ind. Er der nogen der kender til hjemmesider eller litteratur der inspirerer?
16 comments to “Inspiration til web-udstilling”
Skriv et svar
Du skal være logget ind for at skrive en kommentar.
Hej Camilla. På Medicinsk Museion har vi lavet en lille webudstilling der præsenterer vores særudstilling, Del og hel. Brudstykker fra biomedicinens tid. Den består udelukkende af billeder fra udstillingen, men måske kan den bruges som inspiration alligevel? Du finder den her: http://museion.ku.dk/udstillinger/webudstillinger/aabning.aspx
Held og lykke 🙂
Hej Jonas
Tak for din kommentar! Jeg har lige været inde og kigge på webudstillingen og den kan jeg helt sikkert godt bruge til inspiration – kan godt lide at den er meget overskuelig og layoutet “let og luftigt” (hvis man kan sige det).
Bedste hilsner
Camilla
Museums and the web, en af de største (hvis ikke den største) konference om museer og www, nominerer og præmierer hvert år websites i en lang række kategorier bla. best online exhibition: http://conference.archimuse.com/best_web/nominees-2009 Det er et udmærket sted at starte hvis man er ude efter inspiration og vil se hvordan man tilgår området i et internationalt perspektiv nu og her…
Hej Rune
Tak for tippet! Jeg har lige kigget på linket du sendte og der er meget inspiration at hente der. Det var faktisk lige noget i den stil, jeg var ude efter.
Bedste hilsner
Camilla
Husker dette site som ret vellykket. Det var en udstilling om trafficking på Verdenskulturmuseet i Göteborg.
Nåhhrr ja og så var der jo lige linket:
http://www.trafficking.nu/
Hej Camilla,
Jeg ville forslå jer at tænke meget over, hvad I vil med udstillingen og så vælge teknologier efter det. Hvis I fx gerne vil have, at brugere skal kunne linke ind til bestemte dele af udstillingen, dele dem med andre, copy-paste telstdele som citat i skoleopgaver, finde dem via Google etc. så kan for meget flash være et valg, som modarbejder intentionerne.
Du kender den sikkert, men jeg vil alligevel lige benytte lejligehden til at sende til linkjuice til én af mine egne immigrationshistoriske yndlingssites http://www.movinghere.org.uk/ (som er helt tilbage fra omkring 2003 – såvidt jeg husker, altså før 2.0 blev moderne). Det er ikke et egenligt udstillings-, men et tilgængeliggørelsessite, men jeg synes alligevel at det (ikke mindst for sin tid) har nogle interessante og inkluderende features, som jeg altid har drømt om at se på et tilsvarende dansk websited.
Hej Camilla,
Jeg har skrevet speciale om webudstillinger hvori jeg udfra teori og eksempler og gennem konceptudvikling belyser hvordan online mediet kan anvendes til museumsformidling. Måske du kan bruge noget af det som inspiration og indføring i de mange muligheder der er:
I øvrigt er jeg helt enig med Charlotte i at det er værd virkelig at bruge tid på at finde ud af hvad det er I vil fortælle eller hvilken viden eller oplevelse I ønsker at give publikum, og så vælge teknologi og grafik og struktur efter det. Er det en æstetisk eller emotionel oplevelse; en søgbar online ressource, et undervisningsredskab, et forum for udveksling med brugerne eller noget helt femte? Er det en udstilling som spiller sammen med en fysisk udstilling, og hvordan skal den så gøre det – giver mediet nogle muligheder som I ikke har onsite? Altså, hvordan kan I udnytte mediets særegenskaber bedst muligt i forhold til jeres materiale og kuratoriske intentioner?
Ups, jeg fik ikke lukket mit tag rigtigt, så nu er det pludselig hele sidste del af indlægget som linker til rapporten; det skulle bare have været: http://blatryk.wordpress.com/speciale-rapport-thesis-report/
Må erklære mig enig med CSHJs kommentat om mål og midler…
Jeg har et spørgsmål til Medicinsk Museions link oven for. (jeg kan også godt lide sidens layout og en spændende udstilling).
Hvorfor har I valgt at placere teksten til webudstillingen som jpegfiler på siden? I forhindrer (vel?) dermed sidens tekst i bliver indekseret af søgerobotter. Da I har valgt en anden font end de typiske webfonte, går jeg ud fra at det er selve formålet, men det virker som en “dyr pris” at betale for manglende indeksering?
Og så endelig også et PS. http://www.immigrantmuseet.dk er blevet flot. Det er vist længe siden jeg har været forbi.
Hej Camilla
En ide kunne også være at indbygge en tidslinie som Frederiksberg Stadsarkiv har gjort her:
http://www.frederiksberg.dk/voreshistorie.aspx
Men tænk på mål og midler:
Skal det være en “permanent og statisk udstilling”?
Skal det være en udstilling der opdateres løbende – og hvilken ressourcer er der til det?
Nolge gange er “Keep it simple” det bedste at holde sig til!
Tilgængeligheden er også vigtig. Det er ligegyldigt med alverdens smarte features – hvis det går ud over tilgængeligheden – så ingen ser siden. Se mine kommentar i diskussionen på denne side:
http://jbnetter.wordpress.com/2009/05/22/landsudstillingen-1909-i-3d/
Mange tak for de mange kommentarer!
Jeg har fået noget at tænke over med web-udstillingen. Det er rigtig rart med sådan et forum at diskutere hjemmesider mm. i.
Jeg synes også det er lidt af en balance mellem at web-udstilligen skal være tilgængelig, men samtidig synes jeg også at den skal være “tiltrækkende” at se på. Men de to ting behøver jo heller ikke altid at modarbejde hinanden.
En kommentar til Lars Kjærs spørgsmål ang. søgeoptimeringen på Medicinsk Museions web-udstilling. Kan google ikke finde siderne, hvis der er pdf-filer på? Det havde jeg nemlig goså overvejet at ligge på den web-udstilling jeg arbejder på. Så dem der var mere interesseret, kunne downloade lidt større tekstmængder.
Bedste hilsner
Camilal
Google indexsere også PDF-filer!
Hej Camilla
Jo, som Kenneth skriver kommer pdf-filer fint med.
Men Museion har lagt billeder med tekst ind i udstillingen og den info google kan finde om billedet er stort set kun billedtitlen.
Så det var bare en stille undren 🙂
KH fra Lars
Hej
Tak for svarene! Det er jo rigtig godt at vide når man søgeoptimerer hjemmesiden. Man kan også søgeoptimere ved at skrive de ord man tror folk søger på i billedtitlen og billedbeskrivelsen, ik? (Det har jeg i hvertfald brugt lidt tid på, på Immigrantmuseets hjemmeside (-: )
Bedste hilsner
Camilla
Hej Camilla,
Jo – billedets titel og beskrivelse (alt-ta´g´en) tæller også med. Men alt andet lige, så er der mange ting som ikke er der, hvis man har fx et billede med tekst og/eller flash. Fx indkomende deeplinks, rubrik/mellemrubrik-formattering o.lign. Men jeg er faktisk usikker på, hvordan det forholder sig med udgående links? Nogen der véd det?