Medeltidsmuseets udstillings-promo-video

Èn af mine svenske facebookvenner har delt denne promo-video på sin væg. Det er Stockholms Medeltidsmuseum, som den 24. januar åbner en ny permanentudstilling,. Man har kunnet følge udstillingsopbygningen på bloggen http://www.medeltidenitiden.se og nu er der lavet denne reklamevideo for sagen. Der er masser af aktivitet og hurtige klip, sådan at stilen minder meget om en trailer for en spillefilm. Videoen har fået over 1.100 views i løbet af den første dag, og under “Honors” kan man se, at den i går var #57 – “Most Viewed” i Sverige og nr. 13 i kategorien “Entertainment” for Sverige.

Men inde på min svenske facebookvens væg kan (fag)folkene ikke så godt lide den. Den kritiseres bl.a. for at scenograferne har haft for stor indflydelse på produktet. En anden påpeger, at der stort set kun vises mænd i filmen, når undtages et par som serveringspiger og figur af en siddende kvinde.

Jeg kender ikke til udstillingsvideoer af samme type fra Danmark – så hvad synes vi? Ude at have set udstillingen er det selvfølgelig svært at vide, om den kan “bære” det intensive oplæg igennem. Men alligevel. Er det god markedsføring af en udstilling om Stockholms middelalder eller er scenograferne løbet med det hele?

9 comments to “Medeltidsmuseets udstillings-promo-video”
 1. Alene på antallet af gange den er blevet set, lader det jo til at den virker. Jeg synes det er en flot og spændende video, der virker godt som en appetitvækker. Jeg var ret vild med Stockholms Middelaldermuseums gamle udstilling, og med denne video får jeg lyst til at tage derop igen og se den nye.

  Mht. til kritikken af kønsfordelingen, så mener jeg der er tale om at presse nutidens holdninger og moral ned over fortiden. Det var nu engang mænd, der sloges i rustninger i middelalderen, generelt havde ledende poster i samfundet og andre tjuh-bang ting som trækker husarerne til i dag, selvom vi med nutidens ligestillings øjne gerne så at det var anderledes.

  Tak for linket 🙂

 2. Tak for linket.
  Jeg er en af dem som ikke er så vild med videoen. For det første synes jeg at den er rodet. Der bliver klippet for hurtigt mellem filmsekvenser, billeder fra udstillingen og klip med “eksperterne”.

  For det andet er der et meget stort fokus på krig. Det kan selvfølgelig være interessant nok, men jeg synes at de øvrige temaer forsvinder i baggrunden. Derfor kan man få det indtryk at middelalderen var en periode i historien, hvor mænd ikke bestilte meget andet end at slå hinanden ihjel på slagmarken. Uden at være middelalderhistoriker synes jeg at det ville være mere klædeligt, hvis man havde givet rum til de øvrige temaer.
  Billedsiden er nemlig klart fokuseret på vold og konflikt i forhold til eksempelvis temaet om bønder. Hvis man blinker med øjnene er det lige før man helt overser dette tema.
  Jeg er med på, at man ikke kan nå det hele på et minut og 15 sekunder, men det havde været rart med et mere nuanceret blik på en mangefacetteret periode. Specielt når man tager introduktionsteksten i betragtning: Et nyt billede af Stockholms middelalder. Umiddelbart lykkes det ikke for videoen at formidle, hvori det nye består.

  Mht. til kritikken af kønsfordelingen må jeg nok erklære mig uenig med Benjamin. Det er formentligt rigtigt at mænd “…sloges i rustninger i middelalderen, generelt havde ledende poster i samfundet og andre tjuh-bang ting…”, men derfor behøver museet vel ikke at udelukkende at fokusere på disse temaer? Og så var det vel kun et fåtal af middelalderens mænd som faktisk indtog ledende pladser eller deltog i krig?
  Nu ved jeg ikke helt hvor husarerne kommer ind i billedet, men det er da en smule tankevækkende at den blev nummer 13 i kategorien “Entertainment”. Underholdning? Hm.

  Desuden mener jeg, at man ikke behøver at presse nutidens holdninger og moral ned over fortiden, for at anerkende at kvinder spillede en rolle i middelalderens samfund.

  Charlotte, har du et link til debatten på facebook?

  Med venlig hilsen,

  Jonas

 3. Hej! Det är jag som har klippt och lagt upp reklamfilmen för Medeltidsmuseet. Jag är enig i kritiken att den visar för lite på vilket sätt detta är en “ny bild av medeltiden” och att den inte förmedlar vad man kan se på museet i särskilt hög grad. Jag ska förklara varför.

  Som museum har man inte mycket pengar att röra sig med, och vi kände ett behov av att få ut invigningen via sociala medier. De filmklipp vi hade som var välgjorda och av mer spektakulärt slag var ett samarbete med ett filmbolag som gjorde en dokumentär om slaget vid brunkeberg. Medeltidsmuseet hade hjälp till med utrustning till filmningen och fick tillgång till filmen. Eftersom det har så hög kvalitet ville vi använda det i reklamfilmen.

  Sen riktar sig inte filmen till de som ändå går till museet, utan till de som sannolikt inte hade hamnat där utan reklamfilmen. T ex den grupp ungdomar mellan 15 och 25 år som är svåra att nå. Där finns bland annat lajvare och rollspelare som är bekant med populärkultur. Därför efterliknar filmen filmtrailers, och därför använder vi de klipp som påminner om filmer om medeltiden.

  Jag hade aldrig trott att den skulle få så stort genomslag som den fick.

  //Henrik Summanen, Mediaproducent Stockholms medeltidsmuseum

 4. Undskyld Jonas, jeg så ikke dit indlæg 🙁 Men man kan vist ikke linke til en privat facebookbrugers væg… ( – bør man, hvis man kunne…? hmm jeg er usikker…)

  Selv kan jeg godt lide de hurtige klipninger – fx af eksperterne. Det giver – meget hurtigt – et godt indtryk af, at der har været rigtig mange kompetencer i spil for at skabe resultatet.

  Men… altså… jeg ville da godt have set fx en adelsfrue, en jomfru, en nonne eller en kvindelig handlende.

 5. Jodå, jag hade också gärna sett en adelsfrue eller någon annan kvinna – hade vi bara haft sådanda klipp så. Jag valde att ta en man och en kvinna av de figurer (dockor) vi har i museet, för de var de enda som var klara vid det tillfället.

  Man tager vad man haver. Som det heter.

 6. Hej Henrik,

  Det er dejligt at du blander dig i debatten og det er godt at høre om de tanker I har gjort jer i forbindelse med filmen.
  Dog er jeg en smule usikker på, om ønsket om at nå de unge mellem 15 og 25 år risikerer at give bagslag. Hvad jeg mener, er at man muligvis skaber nogle forventninger som man måske ikke kan leve op til. En ting er at se en trailer til en actionfilm, hvorefter man faktisk går ind og ser en actionfilm, men det oplever de unge vel ikke når de besøger museet? Risikerer man ikke at give dem en gedigen skuffelse?

  Under alle omstændigheder vil jeg meget gerne se udstillingen en dag.

  Susanne. Du har selvfølgelig ret. Jeg var lige hurtig nok på tasterne. Facebook er en underlig blanding af den private og offentlige sfære som jeg fortsat har svært ved at forholde mig til.

 7. @Henrik – jeg synes også det er fedt at du kommenterer. Jeg skrev mit indlæg før dit første svar var godkendt. Jeg tror, at vi alle kan nikke genkendende til den situation du beskriver.

  @Jonas: Det er skam helt OK… det er jo næsten det samme. Èt af de dér lange navne, som alle piger fik i 60´erne og 70´erne 🙂

 8. Jag vet inte om vi träffar målet med filmen, den var ett försök att göra någonting lite annorlunda. Men om vi får besökare som annars hade stannat hemma tror jag inte att de blir besvikna. Vi har ju trots allt ganska mycket filmmaterial i utställningen, varav bara en bråkdel visas i promo-filmen, och väldigt mycket miljöer och dockor. Samt en 10 meter bred projektion av Stockholm 1470, som växlar mellan dag/natt/höst och vinter. Vi får se var det landar. Det stora problemet just nu på museet är att ljudmiljöerna inte hörs eftersom det är så mycket folk, och att vi måste höja alla filmer som har ljud. Det kommer att behöva sänkas sedan igen, när det blir mer normala besökssiffror.

Skriv et svar