Museums and the web: fortælling, forenkling og fællesskab


DeYoung Museum tower 14.JPG, originally uploaded by mikkelthelle.

Her en lille melding fra Museums and the web, hvorfra jeg netop er hjemvendt i går aftes med massivt jetlag. De gennemgående temaer var brugere, sociale og mobile medier, evaluering og meget andet. Blandt de mange deltagere (listen siger små 800) var hovedparten fra USA, og blandt de europæiske deltagere var vi en skandinavisk minoritet talt på et par hænder. Dansk deltagelse var undertegnede og Johan Møhlenfeldt Jensen fra Bymuseet (absalon.nu).

Web 2.0 gennemtrængte programmet, og der var en generel opmærksomhed omkring brugernes rolle(r) i den forbindelse. Flere efterlyste åbenhed blandt museerne for nye medier, og her fremstod de europæiske organisationer klart som mest konservative. Der blev talt meget om at give de digitale ressourcer fri og opgive en kontrol, der måske er forældet. Også de store spillere som Apple (der deltog) efterlyste mere intelligent indhold på nettet. Sociale medier som blogs og wikis blev spået en vis fremtid blandt museerne, og bookmarking var blevet forsøgt en del steder med blandet succes. Flere arbejder med open source, herunder bl.a. tagging for museer, et klart udviklingsområde for branchen. Et spændende felt er semantisk web, som lidt er et spædbarn i museumsregi, men som kan få en rigtig stor betydning på længere sigt, tror jeg. Der var enighed om at søge mere international udveksling, men uden konkrete forslag – det kommer måske i Montreal næste år – hvor der forhåbentlig deltager flere danskere.

Flere indtryk kommer, når de er fordøjet.

Alle har set en computerskærm, så her er De Young Museet i udkanten af San Francisco, som vi besøgte.

One comment to “Museums and the web: fortælling, forenkling og fællesskab”
  1. Charlotte S H Jensen sagde…
    Jeg har ikke den store viden om semnatisk web, andet end at jeg har hørt begrebet et par gange før, og har indtryk af at det er udvikling der formentlig vil være fremtid i. Fordi man vil kunne relatere indhold menigsfyldt på kryds og tværs af institutioner, websites etc.

    Hvis der er andre end mig, der ikke har så meget styr på dette begreb er der en artikel på Wikipedia som er ekstremt kort, men tilgengæld har en enorm henvisningliste Semantisk web på wikipedia

Skriv et svar