Ny online danmarkshistorie

Der er ikke hul igennem lige for tiden, så der er formentlig run på adressen http://www.danmarkshistorien.dk hvor Aarhus Universitet har lanceret en ny online danmarkshistorie, især rettet imod gynmasieskolen, men også mod alle andre.

Jeg har kigget lidt rundt på den, og siten rummer dels en lang række opslagsartikler og dels forskellige kilder (lyd, billeder m.m.) Det er et old school opslagsværk uden meget 2.0. Men som Tore spurgte i en helt anden sammenhæng her på formidlingsnettet, SKAL alt så nødvendigvis være 2.0 i disse tider? Ville denne site have vundet ved fx at være lanceret som scholarpedia hvor andre forskere kunne bidrage, med deleknapper, kommentarfelter, integration med forskerblogs og hvad man ellers kunne optænke af moderne bekvemmeligheder? Eller er der tværtimod stadig brug for netpublikationer af denne art, som i højere grad har karakter af at være et “færdigt værk” med rod i én bestemt institution?

Og hvordan skal vi se forholdet mellem en netpuiblikation som danmarkshistorien.dk og  fx denstoredanske eller  danskhistorie.dk, som (godtnok til en lidt anden målgruppe) er et kommercielt og abonnementsbaseret tiltag?

…og forresten, så bemærker jeg da også lige, at siten er lavet i typo3 😉

4 comments to “Ny online danmarkshistorie”
  1. Jeg er glad for, at du nævner det – jeg har selv tænkt det samme.

    På den ene side kan jeg faktisk godt lide, at det er “autoritært” og lukket om sig selv – det er fagfolkene, der deler ud af deres viden, og de borger for indholdet med deres faglighed og position. Det er kanonisk og det er elfenbenstårn, og det er BEFRIENDE, at nogen for en gangs skyld tager konsekvensen af, at alt jo vitterligt ikke er lige godt og at vi ikke alle sammen er lige kompetente til alt. Topfedt.

    På den anden side er det mildest talt forstemmende at se (endnu) et stort, dansk formidlingswebsite gå i luften uden på nogen måder at forholde sig til nettet som sit eget medie. Det er en elektronisk bog, det her; der er nogle fikse ajax-ting og et sobert design, men ellers er vi da tilbage i 1998.

    Jeg ved ikke, hvordan de underliggende data er struktureret; det får man meget lidt at vide om. Jeg tvivler dog stærkt på, at der er noget under hjelmen, der peger videre frem mod semantic web. Og sådan er dét jo hertillands.

  2. Pingback: www.danmarkshistorien.dk og nogle 3D-verdener | h-o blog

Skriv et svar