Photosynth

Hej Alle,

Her er et lille let tilgængeligt og rigtig sejt formidlingsapparat.

Billeder en mas ind i den ene ende og tredimensionelle, navigerbare modeller ud af den anden.

Det er baseret på et plugin fra Microsoft der hedder Silverligt, som groft sagt kan det samme som Flash fra Macromedia. Vi bruger Silverlight i fx Historisk Atlas version 3.

Så kort sagt, I skal lige rode lidt med et plugin, men det er hurtigt overstået.
Kig her: http://www.microsoft.com/silverlight/resources/install.aspx

Har lavet en synth af Møntergården – bestående af 116 billeder – som I kan kigge lidt på her:
http://photosynth.net/view.aspx?cid=b3df4555-7ea3-461b-a1c7-cae8abb946f8

Vi regner med at anvende synths i forbindelse med web-delen til vores ny byhistoriske udstilling, som åbner til sommer.

Ret cool ik? 😀

10 comments to “Photosynth”
 1. Det ser ret fedt ud… er det i øvrigt ‘gratis’ at oprette photosynths?

  Hvilke overvejelser har I gjort jer i forhold til valget af Silverlight frem for f. eks. Flash? Jeg tænker her dels på søgbarhed og den slags, men også det faktum at brugeren skal rode lidt med endnu et plugin… er det et potentielt problem?

 2. Ja, det er gratis.

  Og ja, det er et potentielt problem.
  Silverligt er endnu ikke ret udbredt og selv erfarne webbrugere ved tit ikke hvad det er, så ja, det er lidt af et problem. Men det var Flash også i starten og da vi spår en god fremtid for Silverligt, tør vi godt.

  Med Microsoft’s tendenser i retning af monopol, går der nok ikke mange IE-versioner før Silverlight bliver integreret.

  Vi har også den opfattelse, at hvis vi bruger lidt tid på at forklare folk hvad de kan med Silverligt (fx få adgang til Historisk Atlas, photosynths), og hvordan de skal gøre – så kan de lokkes med.

  Og sidst men ikke mindst. En opfattelse af brugerne som konservatister skaber ingen udvikling – og vi vil gerne sætte nye funktionaliteter og muligheder i spil. Og trække brugerne med videre.

  Udover det ligger Silverligt lige til højrebenet for vores udviklere – som er .NET dudes. Det er direkte integreret med .NET og kan kodes i C-Sharp i MS Visual Studio, ligesom data fra vore MS SQL databaser er let at importere.

  Men du har ret. Det blir ret spændende at se reaktionen. Det største problem er efter min opfa ttelse institutioner hvor de almindelige brugere ikke har adgang til at installere nye programmer – fx skoler, gymnasier, biblioteker osv. Der bliver lidt arbejde med at lave Silverlight udrulningspakker for en it vicevært eller to 😀

 3. Selve effekten synes jeg er übercool – det ser virkelig fedt ud!

  Jeg har hørt – men er ikke sikker på om det er en skrøne – at skoler m.m. kører med tynde klienter, og hvis det er rigtigt, er der jo som du skriver nogle viceværter, der lige skal i gang. Men véd andre noget om dette – altså om det er rygter og grundløs snak med de tynde klienter 😉

  Jeg spekulerer også over det samme som Rune, hvordan med SEO? Er evt. tekstindhold synligt, eller kan man lave fiksfakserier?

 4. Nå, så er det mig der skal være den sure gamle mand 🙂

  Efter at have prøvet et par af synth’ene på programmets hjemmeside syntes jeg ærligt talt ikke det var for kønt eller særligt elegant.

  Men da jeg havde læst at programmet stort set er en betaversion, som skaberne vil arbejde meget videre med, hjalp det noget, ligesom det ser ud til at være smart at computeren selv kan skabe rummet blot ved at give den billederne.

  Jeg tror nu heller ikke det er noget problem med flere plugins…man skal jo kun installere det en enkelt gang og det foregår nærmest automatisk.

  Det hjælper til gengæld nok at have en nyere pc end min gamle kontor-pentium 4 uden 3d-grafikkort. Jeg må hellere prøve det derhjemme på spillemonstret også for at se hvordan det ser ud der… 🙂

 5. Det er ikke det store problem at gøre Silverlight applikationer søgbare.

  Historisk Atlas vil blive indekseret af google og der vil være mulighed for at deeplinke ned i specifikke lokaliteter, faktisk netop ved hjælpe af søge-funktionaliteten på sitet.

  Når google kommer forbi vores sites, præsenteres et sitemap over alle dybe links på sitet. Herefter indekserer google både sitemappet og alt indholdet af de dybe links.
  Hvis en personlige computer kommer forbi vores site, fx via en søgestreng på google, vises fx den pågældende lokalitet man har fundet via google. Har man derimod fundet et emneområde (dvs en række lokaliteter), præsenteres man for et visningsvindue hvori man vælge mellem de inkluderede lokaliteter. Ligesom det ville ske via sitets egen søgeboks.

  Summa summarum. Silverlight er meget SEO-venligt 🙂

  Se iøvrigt her:
  http://www.historiskatlas.dk/version3

 6. Jeg synes at det ser helt fornuftigt og spændende ud. Overvejer om det er noget vi kan bruge på Jagt- og Skovbrugsmuseet. Sidder og roder med nyt website, så det kunne være relevant at tænke det ind.

 7. Jeg må nok desværre også melde mig blandt de sure, gamle mænd. Jeg synes simpelthen det er grimt: når man panorerer rundt i gården er billedet i midten skarpt, mens resten er forvredet, uskarpt eller opløst i prikker. Jeg kan godt se, at det er smart at man kan bevæge sig ind gennem porten. Men som helhed yder det altså ikke det smukke hus retfærdighed.
  Jeg ser det som et spændende bud på en ny teknologi med muligheder, som bestemt er værd at lege med – men her og nu til “ud af huset” brug ville jeg nok satse på et mere “traditionelt” panorama.
  Et helt andet aspekt ved Silverlight er, så vidt jeg har forstået fra MS’s demosider, at man kan samle fotos fra mange forskellige kilder. Det giver jo nogle muligheder i forhold til brugergenereret indhold – men det er så en anden snak…

 8. Prøv at zoome ind på museums skiltet ude foran eller på friserne på facaden ude ved vejen. Hvis det er for bøvlet at navigere derom, kan I bruge grid-view istedet og vælge de relevante billder derfra.

  Jeg ser ikke Photosynth som en metode til at bygge fine og glatte 3D modeller, men mere som en rumlig organisering af almindelige still-billeder.

  Og du har ret Lars, i forhold til brugerinddragelse. Jeg kunne fx godt tænke mit et wesite, hvor folk kollektivt kan bidrage (i form af egne billeder) til opbyggelsen af en kæmpe synth af hele vores museumsområde ved Møntergården. Det kræver bare kæmpe processor-kraft og at MS begynder at sælge Photosynth som et færdigt produkt med tilhørende webhost funktionalitet 🙂

Skriv et svar