Catalhoyuk brændt – i Second Life

Arkæologi kan også være viruelt! Den 10 december 2008 satte University of California i Berkeley ild på det arkæologiske site Catalhoyuk i Tyrkiet – i Second Life.

Jeg har besøgt stedet før – der er mange plancher m.m. der forklarer om den 9.000 år gamle lokalitet, men også en 3D-opbygning, som giver stedet virtuelt liv. Sidste sommer viste udgravninger, at en af bygningerne havde været i brand for 9.000 år siden, og formålet med branden i SL var at vise, hvordan branden var opstået og havde udviklet sig. Et godt eksempel på, hvordan SL på en enkel måde kan bruges til at vise forhold, som ellers kan være vanskelige at demonstrere.

Heldigvis mødte jeg andre avatarer – danske arkæologer ovenikøbet! Vi forlod nu siten før aftenens omfattende omvisnings- og foredragsprogram begyndte. Det kunne ellers have været interessant at høre om fx gravskikkene. Den på stedet anvendte “begravelsesstilling” var vist med et svævende i skelet i 3D, kombineret med et foto fra en udgravning (?).

Det lille slidehow på slideshare viser stedet og præsentationen af brandens faser. På Open Knowledges side om eventet i det virtuelle Catalhoyuk kan man læse hele programmet for aftenen.

Indlægget er cross-blogget på min egen blog http://charlotteshj.wordpress.com

One comment to “Catalhoyuk brændt – i Second Life”
  1. Jeg havde fornøjelsen af at komme forbi afbrændingen på en personaletur. Vi var nogle stykker fra Moesgård der begav os afsted med en kollega, der er garvet SL-bruger som turleder. Det var min første SL oplevelse. Det var en fin måde at fremstille Catalhoyuk-fundet på og møde historiske interesserede heriblandt den allestedsnærværende Charlotte S.H. SL har bestemt potientiale i den retning. Og tak for turen til dem der hjalp os nybegyndere…

Skriv et svar