Digital opdagelse i Davids Samling – glæden ved den gode digitale formidling

Som  historiker, entusiast udi i digital formidling og projektleder hos MMEx er man altid en lille smule på arbejde, hvis og når man tager en søndagstur for at kigge på udstillinger. Sidste søndag var jeg blandt andet på Den Hirschsprungske Samling og fik også besøgt Davids Samling, med fokus på deres aktuelle særudstilling. Der blev dog også tid til en kort runde i  Davids “Ældre europæiske samling”. En ualmindelig diskret touch screen i et hjørne i denne udstilling, måtte naturligvis undersøges nærmere.

Set i forhold til rummet og den generelle æstetik der præger udstillingerne på Davids Samling, er jeg ret begejstret for selve den stander, der er valgt til skærmen. Den er en naturlig del af rummet og står ikke i skærende kontrast til den montre med 1700-tals porcelænsfigurer i pastorale scener, den er placeret i nærheden af.

Selve indholdet er også velovervejet: en formidling af den tyske møbelsnedker David Roentgen og de møbler fra hans værksted, der er i udstillingen. Som udgangspunkt er hvert møbel vist på skærmen i en smal oversigt. Denne grafiske tilgang går i øvrigt igen på samlingens hjemmeside. Trykker man sig ind på det enkelte møbel, er der en kort beskrivelse, samt angivelse af det formodede produktionsår. Eller sagt med andre ord: oplysninger man ville forvente at få her.

Der hvor formidlingen virkelig begynder, er i den lille animation af det enkelte møbel. I bevaringens tegn er det nok ikke en god idé, at lade alle de besøgende begramse de smukt lakerede møbler. Som gæst har man derfor ikke en chance for at opdage de sjove finter og finesser, der er i Roentgens kreationer.  Dette råder den lille animation bod på, ved at vise møblet udfolde sig fra sin grundposition til fuld udfoldelse. Det er et enkelt, men enormt brugbart greb og jeg fik en meget umiddelbar aha-oplevelse.

Stander

Stander

 

Skærmens udgangspunkt

Skærmens udgangspunkt

 

Et toiletbord før det er foldet ud.

Et toiletbord før det er foldet ud.

 

Det udfoldede toiletbord.

Det udfoldede toiletbord.

Efterfølgende var jeg inde på Davids Samlings hjemmeside for at se, hvornår de havde fået lavet skærmen og eventuelt hvem der stod bag – nogle oplysninger jeg ikke umiddelbart kunne finde. Til gengæld så jeg, at de små animationer også ligger på hjemmesiden. Man kunne måske overveje brugbarheden af dem her, da de mister lidt ved ikke at være i sammenhængen med rummet. På den anden side er det også forståeligt, at man gerne vil bruge dem, når nu de er lavet.

Bortset fra det, så var det en fornøjelse at støde på digital formidling, der, i min opfattelse, virkede velovervejet, både hvad angår indholdet, men også i forhold til den fysiske udformning og placering.

2 comments to “Digital opdagelse i Davids Samling – glæden ved den gode digitale formidling”
  1. Tak for fin præsentation af et meget elegant digitalt formidlingsgreb!

    Det er Oncotype http://oncotype.dk/ der står bag touchskærmene i Davids Samling.
    De er supergode samarbejdspartnere med dyb forståelse for og erfaring med digital museumsformidling. Jeg har arbejdet sammen med dem om udviklingen af Kunsthistorier http://www.smk.dk/udforsk-kunsten/kunsthistorier/ og p.t. hjælper de med at udvikle en fælles mobil museumsplatform med arbejdstitlen HintMe http://hints.o8e.dk/ (beta).

    Som du kan se på deres hjemmeside har Oncotype et langt porteføjle af samarbejder med danske kunstmuseer.

Skriv et svar