Første Verdenskrig i Second Life

På adressen http://slurl.com/secondlife/Frideswide/219/199/646/ er der netop åbnet et overordenrtligt spændende sted. Det er i hvertfald et af de mest interessante historie-lokaltioner som jeg har set i SL.  “The War Poets Exhibition in Second Life” giver med udgangspunkt i The First World War Poetry Digital Archive en fremstilling af såvel minder som digtning med relation til “Den Store Krig”.

Det digitale arkiv som SL-siten tager udgangspunkt i, har base på Oxford Universitetet og rummer materiale fra flere forskellige samlinger, der er tilgængeliggjort gennem et særligt digitaliseringsprogram JISC. Emnerne er bla. hentet i Imperial War Museum, men også – hvad der nok så interessant – fra den brugergenererede samling “Great War Archive” på flickr.

SL-siten rummer flere lag. Der er mulighed for at vælge at afspille eller vise forskellige emner, mens avataren (i tidstypisk påklædning) bevæger sig rundt i det tre-dimensionelle miljø. På billedet har min avatar Charlotta netop klikket på én af de røde bokse, som indeholder både lyd og fotos. Nogle materialer er digte og beretninger, men også fx en video om mulighederne for at efterspore faldne slægtninge har fundet vej til det tredimensionelle miljø. Lokaliteten er bygget op som et landskab af skyttegrave, dugouts, lazaretter og slagmarker. Men – som den venlige stemme i tutorialområdet bemærker – så kan krigens kulde, angst, savn af familie etc. selvfølgelig ikke simuleres på denne vis. Det kunne det jo heller ikke på fx et museum, hvor eksempelvis lyd- eller lyseffekter måtte indgå. Alligevel bidrager omgivelserne til formidlingen af indholdet. Der er forskel på at sidde og læse tekster på en skærm eller høre dem læst op – og at høre dem i et rum, der er bygget op som en slagmark, forsynet med brag, røg og lange skyttegrave.

På YouTube har projektet en kanal http://www.youtube.com/user/ww1lit med en machinima, som giver et godt indtryk af stedet.

Indlægget er crossblogget i privaten på http://charlotteshj.wordpress.com

Skriv et svar