Fra encyklopædist til wikipedist

Respekt til Gyldendal!

Som encyklopædist har jeg netop forleden fået besked om, at Den Store Danske Encyklopædi, som jeg bidrog til for meget lang tid siden, nu går online og bliver wiki. Meddelelsen indeholdt også noget om, hvad jeg som forfatter får ud af det (jeg kommer næppe til at spinde guld). Der var naturligvis også en beskrivelse af forretningsmodellen, der bla. indeholder Google Adds. Så nu er jeg altså wikipedist – hvad jeg vel allerede har været længe, eftersom jeg skriver i Wikipedia.

På sitet www.denstoredanske.dk kan man læse mere, og iøvrigt også melde sig som ekspert, hvis man ønsker at være med til at kvalitetssikre produktet, hvilket jeg så har gjort. Jeg vil da se hvad der sker. Alle kan skrive, uploade billeder, film etc., men alligevel er der tænkt på en slags peer-review. Netop kombinationen af wisdom of the crowds og faglig ekspertviden er rigtigt interessant. Det kan måske gøre dette produkt til noget andet, end den model, som kendes fra wikipedia og scholarpedia. Istedet for at folk og forskere skriver hver for sig, vil der blive tale om et samarbejde, som forhåbentlig vil blive til gavn.

Det er ikke nogen hemmelighed, at mange forskere og fagfolk er skeptiske overfor den traditionelle wiki, hvor alle kan bidrage, uanset indholdets kvalitet. Personligt tror jeg på reguleringen i, at flest har interesse i korrekte oplysninger, men det er måske ikke en indlysende tilgang for den traditionelle akademiske verden, som naturligt nok har andre spilleregler for vidensproduktion.

Men med Den Store Danske kan der forhåbentlig skabes – ikke et “formidlingsværktøj” – men en platform for dialog og vidensudvikling mellem proffesionelle og faglige eksperter, der brænder for at gøre sig selv, hinanden og resten af verden klogere på dét, de interesserer sig for. Deling af viden er tilsyneladende også tænkt ind fra start – man kan dele på facebook – forhåbentlig bliver denne delemulighed udvidet til at gælde flere sociale steder.

Indlægget er cross-blogget hos mig selv på http://charlotteshj.wordpress.com

One comment to “Fra encyklopædist til wikipedist”
  1. Interessante nyheder.

    Det er skønt at værket nu endeligt bliver tilgængeligt gratis på nettet. Spørgsmålet er så hvordan Encyclopædien vil klare sig over for den danske Wikipedia, der allerede har en flot pagerank (8!) og derfor hyppigt dukker op øverst i søgninger.

    Encyclopædien lægger øjensynligt 160.000 artikler på nettet, hvilket må siges at være et meget stort antal i forhold til de ca. 97.000 artikler i den danske del af Wikipedia. Samtidig er opslagene af så høj kvalitet, at det på mange måder vil overflødiggøre den danske Wikipedia.

    Jeg har længe været glad for den engelske udgave af Wikipedia, hvor man kan få svar på næsten alt og brugergruppen er enorm, hvilket også er strengt nødvendigt for at en wiki kan virke efter hensigten. Jeg er derimod mere skeptisk over for den danske version, der er naturlige grunde er ganske lille.

    Det bliver spændende at se hvordan de to leksika kommer til at klare sig i konkurrencen om læsernes gunst.

Skriv et svar