Fremtidens forskningsformidling på nettet

Når han nu ikke selv skriver om det 😉 vil jeg nævne, at Jørgen Burchhardt har holdt et meget rost oplæg om forskningsformidling på den årlige museumskonference, som forleden fandt sted på Nationalmuseet. Jeg havde desværre ikke mulighed for selv at høre det, men har efterfølgende fået beskrevet en del af indholdet af glade kollegaer. Man kan se hans slides på http://www.videnssamfundet.dk

Jeg mener, at dette felt også er noget, som vi også kunne tage op her på bloggen, fordi forskningsformidling i de sociale mediers tidsalder må være noget andet end det har været hidtil. Forskning er jo en proces, som rummer debat med fagfæller, løbende vurdering og revurdering af kilder, projekt etc. hvilket alt sammen i høj grad egner sig til de former, blogs, communities etc. som hører nutidens kommunikative virkelighed til. Vi har jo set et godt eksempel på forskningsformidling blandt fagfæller på fx Medicinsk Museions blog. Jeg ser dog også en lang række udfordringer; fx parathed omkring digitale udtryksformer, mulighederne for beskyttelse af videnskabeligt arbejde og spørgsmålet om, hvorvidt der skal lægges vægt på det procesuelle, selve processen, dens faser og løbende innovation – eller om der i stedet skal focuseres på resultaterne af færdig forskning, dvs. produkterne. 2.0 giver en enestående mulighed for gennemsigtige forskningsprocesser, men er det hensigtsmæssigt?

One comment to “Fremtidens forskningsformidling på nettet”
  1. Tak Charlotte fordi du var hurtigere end mig. De sidste dage har været oppe i det gule felt, hvorfor jeg måtte koncentrere mig (hvor jeg deltog i en hektisk debat på forskningsbibliotekernes nyhedsliste som efterfølgende blev sammenfattet til en artikel: Advarsel mod Open Journal System. Gratis er for billigt. http://www.videnssamfundet.dk/c.aspx?ItemId=60
    At skrive artiklen krævede stort kendskab til injurielovgivningen, og alligevel er der mørke veje omkring KB, Biblioteksstyrelsen og DTV, hvor jeg ikke vil befinde mig efter mørkets frembrud. Forhåbentlig har jeg fået reddet nogle tidsskrifter fra at gifte sig med et forældet redigeringsprogram.
    Om præsentationen om museernes forskningsformidling:
    Der hørte nogle kommentarer med. Bl.a. er figuren med offentliggjorte udgravningsrapporter på nettet lidt forkert.
    Forhåbentlig kan jeg lave en workshop på et tidspunkt om hvorledes en afdeling af et museums hjemmeside skal indrettes, så det formidler museets forskning optimalt.

Skriv et svar