Kulturinstitutioner deler viden om bevaring af digitale data

Både i offentligt og privat regi vokser mængden af digitale billeder, lyd, film, tekst og andre data eksplosivt. En del af datastrømmen tikker ind hos kulturbevaringsinstitutionerne, som skal holde styr på nutidens kulturarv for fremtidige generationer. Fire store kulturinstitutioner vil nu dele ud af deres viden på hjemmesiden digitalbevaring.dk – også private kan her få ideer til at bevare deres digitale minder.

Støttet af Kulturministeriet er de fire bevaringsinstitutioner gået sammen om at skabe hjemmesiden digitalbevaring.dk, som formidler den viden og de erfaringer, institutionerne har opnået gennem deres arbejde med bevaring af den digitale kulturarv. Hjemmesidens målgruppe er arkiver, biblioteker og museer, der allerede arbejder med eller planlægger at arbejde med digital bevaring. Men almindelige borgere kan også få gode ideer til, hvad man skal tænke over, og hvad man kan gøre for at bevare sine digitale minder.

I første omgang vil hjemmesiden præsentere artikler om digital bevaring skrevet af eksperter på området. Den vil også bringe nyheder inden for digital bevaring og bl.a. annoncere møder og konferencer. Siden vil løbende blive udbygget i forhold til de emner, målgruppen efterspørger, og med links til bevaringsværktøj.

De fire danske kulturbevaringsinstitutioner, Det Kongelige Bibliotek, Statsbiblioteket, Statens Arkiver og Det Danske Filminstitut, har lang erfaring med digital bevaring. Statens Arkiver har modtaget data og dokumenter fra offentlige myndigheders it-systemer siden starten af 1970’erne og sikret, at data trods den teknologisk udvikling stadig kan forstås, Nationalbibliotekerne har modtaget data siden midten af 1980’erne, da forlagene begyndte at indsætte fx cd-rom skiver i trykte publikationer. Det Danske Filminstitut har restaureret film digitalt siden 2001, og har ligeledes modtaget digitale billeder og dokumentarfilm.

Hvis du vil vide mere om digitalbevaring.dk, så kontakt projektleder Ulla Bøgvad Kejser, Det Kongelige Bibliotek, på tlf. 3347 4858, eller send en mail til redaktionen på kontakt@digitalbevaring.dk.

Skriv et svar