Magisk runesten får stor international opmærksomhed

mejlbystenen-2

Den 9. januar 2009 var der premiere på den nyskabende iscenesættelse af runestenen Mejlbystenen på Kulturhistorisk Museum i Randers. Der er tidligere lavet en post på Formidlingsnet der henviser til youtubefilmen af runestenen. Iscenesættelsen har elementer af historiefortælling, magi og interaktiv leg, og er realiseret med avanceret projektions- og interaktionsteknologi. Kort fortalt formidler iscenesættelsen historien på stenen: ”Åne rejste denne sten efter sin søn Eskil der døde på togt med Tore i Øresund”. Formidlingen sker ved hjælp af animationsfilm, illusioner, lyd og interaktion.

Iscenesættelsen af Mejlbystenen kan ses live på Kulturhistorisk Museum i Randers i deres åbningstid frem til 28.02.09.

På www.teknenet.dk/index.php?id=1910 kan en engelsksproget videooptagelse af stenen i god kvalitet hentes. (bedre end den version der er på youtube!).

Iscenesættelsen er produceret af CAVI, Center for Avanceret Visualisering og Interaktion, Aarhus Universitet, i samarbejde med Kulturhistorisk Museum Randers som en del af MMEx* projektet. Henrik Munch fra Sorten Muld har bidraget med musik og Mark Film med animation.

Som et led i formidlingen af Mejlbystenen har CAVI beskrevet projektet på sine sites. Dels på sitet for CAVI´s kunst- og oplevelsesproducerende aktiviteter: www.tekneproduktion.dk og dels på CAVI´s internationale blog om digitale oplevelser: www.digitalexperience.dk og det er disse offentliggørelser der har medført en sand lavine af international interesse.

Allerede på premieredagen valgte en af de store internationale gadgetblogs, Gizmodo.com at bringe nyheden, og på få dage rundede antallet af læsere af denne nyhed 15.000, nu er tallet 17.500. Efterfølgende har en lang række internationale hjemmesider og blogs bragt nyheden om Mejlbystenen. De fleste af disse linker til videoen om Mejlbystenen på Youtube, der i skrivende stund har haft mere end 22.000 besøg. Vi har samlet et udvalg:

http://gizmodo.com
http://gizmodo.es
http://www.geeksaresexy.net
http://lisahendrix.com
http://cuonline.blog-city.com/
http://vodpod.com
http://centeredlibrarian.blogspot.com
http://onedollargeek.com
http://ww.fyrskibet.dk
http://www.technonewsfeed.com
http://www.honeygadgets.com/
http://inkandvirtue.com
http://onedollargeek.com
http://pt-br.wordpress.com
http://runegame.com
http://konvergence.info
http://oliszewski.blogspot.com/
http://lokism.blogspot.com/
http://www.excommunicate.net/
http://www.homepagedaily.com
http://digg.com/
http://www.tvfunspot.com
http://www.blogged.com/
http://sport.mforum.pl
http://centeredlibrarian.blogspot.com
http://feedmoo.com/
http://us.keegy.com/
http://www.feedsreviews.com
http://www.mydsk.com
http://www.ghostofaflea.com
http://www.katrinebjerg.net
http://histvarld.historiska.se
http://www.museumblogs.org
http://www.wikio.es
http://www.cheatgrabber.com
http://overskrift.dk/
http://www.homepagedaily.com
http://kennethjarecke.typepad.com
http://newcurator.com/
http://circuitry.supernovajuice.com
http://www.runemester.dk
http://acidminds.com
http://www.jp-blog.org/
http://www.ar-lab.info
http://kaosklan.net/
http://www.excommunicate.net
http://www.viralvideochart.com
http://tohmjudson.blogspot.com
http://kennethjarecke.typepad.com
http://www.blogged.com
http://newcurator.com/ Viborg.
http://circuitry.supernovajuice.com

*Netværket MMEx (Meaning Making Experiences – tidligere Midtjysk Oplevelsesproduktion) står bag Projekt Mejlbystenen. Netværket består af: Midtjyske Museers Udviklingsråd, CAVI – Center for Avanceret Visualisering og Interaktion ved Århus Universitet, The Animation Workshop i Viborg, TEKNE – netværk for digital kunst – ved Århus Universitet, Teater Katapult fra Århus, Interface – ressourcer for gymnasier og museer i Horsens, Kulturprinsen, Børnekulturens Udviklingscenter i Viborg.

One comment to “Magisk runesten får stor international opmærksomhed”
  1. Tak for uddybningen og linket til den flotterede video. Det er et rigtigt spændende projekt, og interessant med den opmærksomhed, som det har fået – ikke mindst på steder, der måske normalt ikke skriver så meget om kulturarv.

    Jeg er super nysgerrig for at høre noget om, hvorvidt opmærksomheden fra disse steder har affødt aktivitet også på museets egen website? (Ikke at det nødvendigvis er et succeskriterium, tværtimod er en meget vigtig pointe også netop at bringe indholdet til brugerne i stedet for, at det altid skal være omvendt! Jeg er bare nysgerrig!)

Skriv et svar